Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2015 11:58 - Софийските копелета
Автор: diankov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Софийските копелета

 

Да ти кажа ли как се представят хората дето искат да скрият комплексите си, че са дошли за първи път  в София, когато Бакърджиев беше взривил мавзолея. Няма да ти кажа. Поне сега.

То човек като си го може не се представя, а го прави. Независимо откъде е. Знаеш ли, че ако я нямаше емиграцията президента на САЩ щеше да е апах. И още щяхме да ходим по Шарения мост и нямаше да купуваме за жълти стотинки изоставени къщи по планината.

Заселниците са избили индианците, раздали са си Аризона с конно надбягване и са нарекли градовете си на родните си европейски места. И всичко е станало по американски. Сега защо Русия атакувала Грузия. Абе Вас някой пита ли ви що сте си завладяли страната с Колт и Уинчестър? И сега кадетите от военните училища ходят на практика в Ирак и си пишат дипломните работи в Афганистан. Къде беше Аламо? В Мексико? А, да в Тексас. Нещо се обърках.

Та и ние си имаме заселници. Едно време в казармата софиянци ги пращаха по – надалеч. И освен в Триъглника на смъртта, ШЗО и по граничините застави, останалите бяха по места където бяха камъчета в общата мозайка. Но камъчета който държаха мозайката. Софиянци бяха там където се стреляше. Там където трябваше да се стреля. Елхово трябваше да издържи няколко часа. Път за отстъпление нямаше. Оставахме си там. Във вкопаните танкове. И бяхме там защото бяхме софийски копелета. Яки копелета. Хем ни мразеха, хем знаеха, че ние не се представяме, а го правим. И щяхме да издържим. Добре, че не ни се наложи да го показваме. Не за нас. А за онези, които ни бяха определили тази съдба.

Същите тези сега ни определят друга съдба. С чалгата и мръсотията, с кътаните под юргана долари и марки, с които си накупиха жилища на безумни цени. С претенциите си и безумни изсквания.

Дошъл си в чужд дом.  На тротоара има място за всички. Да на тротоара, а не на двора с кравите и нужника. Но не се бутай, намали си ВЕФ-а. Джапанките са за баня, а не за улицата.

Този град го имало повече от 3000 години. И винаги и приемал хора. Те са ставали негови граждани. Тракийски, римски, славянски, български, турски. Кой ли не. Може би само в Йерусалим на такова малко разстояние са имами, равини, прелати и православни отчета, арменски свещенници и циганси врачки. Всички те се живяли заедно и са приемали историята и правилата на тези, които са били преди тях на софийската земя. И затова са станали част от нея. Дори и докараните от нуждата да работят в Кремиковци и да строят ж.к - тата.

Правила и традиции. Е те нали са да се нарушават. Да, но да не се потъпкват и изопачават. Това вече не е София. Строим кула, като древните и говорим на различни езици. Говорим на меко, с диалектни думи. Първите професори в университета са дошли от къде ли не. Но са поставили правилата за правилния говор. Правилата.

Моля Ви, говорете си на меко извън околовръстния път. Моля ви, пускайте си гадната музика извън околовръстния път. Моля ви, като не искате да сте част от софийската земя отидете си след околовръстния път. Не всички. Само тези, които не искат да имат правила.

Няма да ни пречупите. Ние сме копелета. Софийски копелета.

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diankov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 92535
Постинги: 33
Коментари: 17
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930