Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2019 00:00 - Созопол
Автор: diankov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ходили ли сте в Созопол през зимата? Идете. Ще отидете пак, и пак и пак.
Това не е магия, това е реалност, слязла от небето, минала през вековете и спряла до вас. Само през зимата сенките се отварят и виждаш града през всичките му години. Калдъръмите на стария град са празни. Вместо плажни кърпи, стените са подпрени от нацепени дърва за зимата. Тишината се сменя с ударите на вълните при Паликарията. Тишината наистина е друга. Истинската тишина на морския град. Уморен от тълпите, уморен от безумната глъч. Ще чуеш морето в тази тишина. С неговите безкрайни истории и сладкодумни приканвания. Да отидеш до него, да го вземеш в ръцете си и да го разпръснеш към небето.
Созопол е тих, спокоен, едно село. Къщите са празни, плажните заведения са в найлони и дъски. Свети една лампа в кухнята и всичко е покрито с аромата на горящите цепеници в печките. Вървиш сам, броиш облаците, търсиш звезди и откриваш тесни коридори между къщите. Като отдушници за свободни души, като входове и изходи от лабиринти и арки на минало и бъдеще.
Така е от октомври до Великден. Всеки един ден е прекрасен със своята самота. В „Кирик“ на плазмата върви един диск със снимки. От години върви, но всеки път е като нов. Зад гърба ти, на мястото на летния кран за наливна бира, има печка от която не ти се мърда. Навън духа, вее, но тя те кани да седнеш до нея и да гледаш снимките. На наистина стария град, на рибарите и първите дошли да търсят другото усещане през лятото. На снега по лодките и котвите. Солен чернокоп с червено вино и светът е друг. Такъв, какъвто ти сам го виждаш. С мечти и глупави стремежи, с усмихнати мигове и срам от пропуснати влакове. И тишината на пристанището, където водата е заспала зимния си сън.
Созопол през зимата е всичко онова, което е и през лятото с пропуска на людете, хукнали по плажове и хранилки. А може би така би трябвало да бъде, за да разберем, че по улиците, тесните междукъщия, мокрите дъски и под всеки един къмък се крие истината за нас самите.
Вървиш по стената, минаваш през „Фарис“, пред теб е морето, после свиваш леко встрани и между две стени излизаш на „Вълнобор“. Там е къщата на дядо Зосим и невероятната тераса на сестрите. После на север е „Ксантана“ и сам избираш дали по „Анаксимандър“ или покрай лодките да стигнеш до „Пъци“. Под сенките на лампите и полюшващите се въженца на летните сергии.
Сутрин иди до църквата. Разгледай некролозите, влез и разбери кой и как е запазил силата на града. Не са само силните ръце на рибарите и пресметливите очи на търговците. А душите на жените, събрали се на молитва. Редът е като в строга комуна. Ни дума прошепната, ни крак преместен. „Чете се евангелието!“ и всичко замира в слушание. Дори да не си много правоверен замръзваш и ти и чакаш светът да се върне в нормалния за теб ход, за да разбереш, че не той е движел и движи вълните.
Идете в Созопол през зимата. Ще отидете пак и пак и пак.
А може би е магия?
image 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diankov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 92737
Постинги: 33
Коментари: 17
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930